Süssünk otthon kenyeret!

Gazdák, gazdasszonyok, magyar konyhaguruk! Van egy jó recepted a a megtermelt termékeiddel? Itt közzéteheted!
Ekefej
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2010.10.10. 11:07

Süssünk otthon kenyeret!

HozzászólásSzerző: Ekefej » 2015.02.22. 13:52

Házi fehér kenyér

Hozzávalók:

Az előtésztához:
50 deka kenyérliszt (BL 80)
3 deci víz
1 deka friss élesztő
1 csipetnyi cukor.
A hozzávalókat egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Takarjuk le és addig kelesszük, amíg túlkel. Ennek biztos jele, hogy a tészta összeesik. Ezután átgyúrjuk és lezárható edényben a hűtőbe tesszük.
Ha kenyeret sütünk, akkor ebből a tésztából teszünk 20 dekát a kenyértésztához.
Ez az adag 4 sütéshez elegendő!
Akár két hét múlva is felhasználható, így nem kell minden sütéshez 1-1 kisebb adag előtésztát készíteni.

A kenyérhez:
75 deka finomliszt (BL 55)
20 deka előtészta
2 deka friss élesztő
4,5 deci langyos víz
3 evőkanál étolaj
4,5 mokkáskanál só
6 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)

Ebből a mennyiségből egy 1,3 kg-os, frissen sült kenyér lesz.

Elkészítés:

A lisztet műanyag tálba szitáljuk, és a mikróban kézmelegre langyosítjuk.
Az élesztőt a langyos vízből elvett 1 deci vízben feloldjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a burgonyapelyhet, és jól összekeverjük.
Hozzáadjuk az előtésztát, a maradék 3,5 deci langyos vizet, az étolajat, és a vízben feloldott élesztőt.
10-15 percig erőteljesen dagasztjuk.

A dagasztás után tálba tesszük és fóliával letakarjuk majd hagyjuk duplájára kelni.
Kép

Első kelesztés után így néz ki:
Kép

Ezután enyhén átgyúrjuk, és fóliával letakarva 15 percig pihentetjük, hogy a sikérváz helyreálljon.
Kép

A pihentetés után ismét átgyúrjuk és hosszúkásra formázzuk, majd belehelyezzük a veknis szakajtóba.
Kép

Úgy helyezzük a szakajtóba, hogy az a része legyen felül,
amely részén látható a “varrás”. Így amikor a tepsire borítjuk,
ez a része lesz a kenyér alja, és a síma felület lesz a kenyér teteje.

Fóliával letakarva ismét, kb. kétszeresére kelesztjük
Kép Kép


A tészta sütésre kész!

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és éles késsel, vagy pengével keresztben, 4-5 helyen bevagdossuk.
Kép

Miután bevagdaltuk, alaposan lekenjük, vagy lespricceljük
hideg vízzel.

240°-ra előmelegített sütőbe toljuk és így sütjük 8 percig.
Ezután a hőfokot 200°-ra állítjuk és további 45-50
percig (vagy a kívánt szín eléréséig) süssük.

A sütő bekapcsolásakor tegyünk egy kis tálba vizet a sütő
aljába, hogy mire a kenyeret betesszük, addigra a sütő
telítődjék gőzzel.
Ha a kenyér kisült, én nem szoktam bevizezni. Igaz, hogy így
nem lesz fényes a kenyér, de még 3-4 óra múlva is finom,
ropogós lesz a héja.

És íme, az eredmény:

Kép

Ha segítségre van szükségetek, irjatok itt, vagy a játékban a 3. szerveren privátban a Leila névre és nagyon szívesen megosztom a tapasztalataimat.
Annyi mindenhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít.

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Süssünk otthon kenyeret!

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2015.03.18. 22:05

wow, ez nem semmi! :shock:
szia Ekefej, nagyon klasszul néz ki a kenyered! Én is szeretném majd kipróbálni, biztos nagyon finom. :) Köszi a részletes leírást, így el sem lehet majd rontani :D
amúgy szerintem is jobb úgy ha ropog a héja :D
kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.


Vissza: “Gazdasszonyok, gazdák konyhája”